FAQ - Vanliga frågor

Uppdateras kontinuerligt. Vilka bowlingrelaterade frågor vill du ha svar på?
Kanske hittar du svaret här nedan.

Administration:

Hur ändrar vi BG-/PG-nummer i IdrottOnline?

Föreningens Bank- och Plusgironummer kan endast ändras av RF. Meddela dem ändringen via e-post (helpdesk@rf.se) så uppdaterar de åt er.


Vår förening har skaffat organisationsnummer, hur lägger vi in det i IdrottOnline?

Föreningen kan inte själva lägga in organisationsnumret i IdrottOnline. Kontakta kansliet via e-post för att få hjälp att lägga in numret.


Jag, eller min förening, har ny adress. Hur adressändrar jag?

All adressändring sker av föreningen eller dig själv i IdrottOnline. Om föreningen önskar en annan fakturaadress hos StBf än den som är föreningens kontaktadress, kontakta kansliet via e-post.


Seriespel:

Vad gäller vid flytt av match?

Förening eller hall som önskar flytta en match efter att tidästtningen fastställts för säsongen(vanligen i början av augusti) ska i god tid ansöka om detta på för ändamålet avsedd blankett. Blanketten ska vara fullständigt och korrekt ifylld för att ansökan ska behandlas. Matchen anses officiellt flyttad när den nya tiden finns att se i BITS.

Klicka här för att komma till formuläret.

Administrerande organ (dvs. respektive seriekommitté i SvBF för Nationella serien och StBf för Stockholmsligan) har rätt att på eget initiativ ställa in, skjuta upp eller flytta en match när omständigheterna kräver det.


Varför är det olika sätt för betalning i Stockholmsligan och Nationella serien?

Tidigare betalade alla lag sin egen del av matchen oavsett om det var hemma eller borta. SvBF beslutade att ändra detta till att hemmalaget betalade för matchen för att underlätta hanteringen för föreningarna, vilket StBf också följde efter i Stockholmsligan. Vid StBf:s årsmöte kort därefter kom dock ett motion om att betalsystemet skulle återgå till det "gamla sättet" i Stockholmsligan, vilket gillades av årsmötet.


Tävlingar:

Jag vill spela i en individuell tävlingsdräkt. Vad gäller?

Det är tillåtet att spela i en egen tävlingsdräkt som inte är densamma som föreningens officiella tävlingsdräkt. Men då gäller förutom de vanliga reglerna även följande:

- Spelaren ska ha godkännande från sin förening att använda avvikande dräkt vid individuellt tävlingsspel.
- Spelarens hela för- och efternamn ska vara väl synligt på blusens/skjortans/tröjans rygg.
- Hela dräkten ska vara proper.

OBS! Individuell klädsel får inte användas vid DM och SM!


Vad är godkänd klädsel vid tävling?

Blå Boken (C13) fastslår att spelare vid tävling(alla typer) ska ha godkänd tävlingsdräkt enligt följande:
- inom föreningen enhetligt avseende grundfärg och/eller färgkombination
- Överdel: blus/skjorta/tröja med ärm
- Nederdel: kjol/långbyxor/shorts

Tävlingsdräkt ska tydligt vara försedd med föreningens namn och/eller logotype. Inom föreningen ska dräkten vara enhetlig vad gäller utförande och grundfärger. Damer får dock ha blandat kjol/shorts/byxor i samma färg.

Förening som önskar använda reklam på tävlingsdräkt, ska följa regler enligt svensk lag samt enligt Riksidrottsförbundets stadgar och Idrotten vill. Reklam får inte placeras på sådant sätt att placering – alternativt placering i samband med text/bild, kan väcka anstöt. Förening kan tillåtas ha olika reklam (individuell reklam) för varje individ. Reklamintäkterna ska alltid oavkortat tillfalla föreningen.


Tävlingsregler:

Hur lång tid har jag på mig att spela min ruta?

Blå Boken säger att en spelare ska vara klar att spela när det är dennes tur och har då 30 sekunder på sig - från det att föregående spelare klivit ned från ansatsen - att släppa iväg klotet och påbörja ett verkligt slag.

Om ett banpar är mer än 4 rutor bakom övriga vid spel 2 spelare/bana - eller mer än 2 rutor bakom vid spel 3 eller fler spelare/bana - ska spelare vid dessa banpar särskilt övervakas. Om spelare inte fullföljer bestämmelserna i Blå Boken kan det bli betraktat som att denne fördröjt spelet och gjort sig skyldig till 'slow bowling'.


Hur många banor ska jag lämna fritt?

Blå Boken säger att spelare har rätt att kräva företräde framför spelaren på banan närmast till vänster. Det innebär att en spelare kan förvänta sig att en bana åt vardera håll ska vara fri när det är dennes tur att spela. 

Blå boken säger också att spelare endast ska lämna företräde för spelaren närmast till höger, och att spelare inte får vänta med att slå sitt slag om banorna närmast till höger och vänster är fria.

 

Senast uppdaterad: 23-02-01