Stockholm behöver en rejäl talangpool att ösa ur

Ian Robinson, ordförande i StBf utvecklar sina tankar kring hur Stockholm ska bli Sveriges bowlinghuvudstad igen.

Nästa säsong så har Stockholm tre damlag (Eva, AIK & Hammarby) samt ett herrlag (Stureby) i Elitserien

I Allsvenskan så har vi på herrsidan AIK, AX, MP, Sumpan & Sturebys Farmarlag, på damsidan så ser det i nuläget ut som om att det är Prime, Sollentuna, B-K Evas Farmarlag & Sumpan

Om vi skärskådar lagen rent demografiskt så kommer vi att se att åldersspektrat är stort och i vissa lag är genomsnittsåldern väldigt hög. Om vi skärskådar lagen från ett kvalitetsperspektiv så kommer vi att se att det finns för stora luckor i många av lagen för att egentligen kunna kalla sig ett elitlag.

Bowling är en sport för hela livet och det är av de fantastiska aspekterna av vår sport! Men vi måste fylla på med fler unga bowlare så att även de som idag inte är så jättegamla får chansen att bowla hela livet....


Vi har idag ungdomsverksamheter som är värda namnet i rätt många hallar/klubbar, de har nyutbildade tränare som lär dem modern teknik. Stockholms Bowlingförbund supportar dessa verksamheter på alla de sätt som de kan, men vi behöver a/ fler ungdomsverksamheter b/ fler ungdomar i de befintliga ungdomsverksamheterna c/ fler ledare och tränare. 

Att bedriva ungdomsverksamhet är lite som att äga skog, det tar lång tid innan man skördar. Om vi i Stockholm har 100 knattar i åldern 6-9 år som bowlar idag så kanske vi har 10 av dessa kvar efter fyra år. Alltså måste vi ha flera tusen knattar som yrar omkring på banorna idag för att fylla vår lag om 10 år.

Men om vi leker med tanken att vi har tusentals 6-9 åringar igång om några år, tänk om 200 av dessa bowlar efter fyra år, och 100 av dem efter ytterligare några år, vad händer då?

Jo, vi har ett angenämt problem, nämligen att väldigt många av dem kommer att vilja tävla på riktigt och satsa mot landslag och lag i de högre divisionerna. Detta kommer såklart att få många av dem söka till bowlinggymnasier och risken är då stor av Stockholmsklubbarna kommer över tid tappa dessa ungdomar till klubbar i de orter som idag har ett bowlinggymnasium (i första hand Nässjö, men potentiellt även andra städer)

Just nu har vi fyra från Stockholmsområdet på gymnasiet i Nässjö som alla stannat i sina moderklubbar, en av dessa lämnar för att istället spela i en klubb i Nässjö. Rykten säger att de två som kommer börja i Nässjö i höst kommer också att spela vidare i en klubb i Stockholm, men vi lämnar över ungdomar som vi har fostrat till vad de är innan gymnaiset i händerna på de klubbar som är starkast på orten där gymnasiet de går på ligger. Över tid så är risken mycket stor att vi tappar dem till andra distrikt.


Min bestämda åsikt är att Stockholm ska ha ett eget bowlinggymnasium som ska vara av absolut högsta rang. Det ska självfallet inte vara bundet till en specifik klubb utan alla de klubbar som i Stockholm har en önskan om att vara ett elitlag ska vara delaktiga på olika vis.

Det ska finnas en överenskommelse mellan klubbarna om att man aldrig gör aktiva försök till övergångar bland dessa ungdomar (självklart kommer de själva att få för sig att byta klubb av olika orsaker, men det är en helt annan femma)

Stockholmsklubbarna behöver en talangpool de kan fiska i framöver, denna pool börjar med tusentals miniknattar och kommer sluta med SM-Guld både för herrar och damer

 

Henrik Östlund   18 maj 2023 09:30