Tips och råd

Att börja bowla

När du kommit ner till din lokala bowlinghall och bytt om till bowlingskorna och står redo att börja spela. Så måste du först välja ut ett lämpligt bowlingklot. Ditt val av bowlingklot kommer att vara avgörande för hur ditt resultat blir

Val av bowlingklot

Vad du ska tänka på...
Bowlingklotets vikt anges i pound (10 pound = 4,5kg), och du ska använda ett så pass tungt klot som du orkar hålla i din hand. Tänk också på att tum- och fingerhålen inte är för stora (då blir det både tyngre och jobbigare att bowla). Desto mer avslappnad du är i handen och armen när du ska pendla med klotet, desto lättare blir det att sikta.

Käglorna

Ditt mål med att bowla är att samtliga käglor slås ner på ett eller två försök. Kägeluppställningen på bilden kan vara bra att memorera, så att du vet vilken kägla som står var i uppställningen. Detta gör att du blir mindre konfunderad när någon ber dig att spärra 10:ans kägel (nu när du vet var den står).

Käglorna är placerade med 25 centimeters mellanrum (diametern på ett bowlingklot är 21,83 cm) vilket gör att du behöver vara koncentrerad och sikta noga för att få till det där perfekta slaget som ska resultera i en strike.

Att börja spela

Ditt första bowlingslag
Innan du rullar iväg ditt klot, så är det viktigt att veta hur- och vart jag ska sikta på (för att få en strike). På banans ansats finns det 5-7 prickar (beroende på vilken bowlinghall du spelar i), där du utgår från den mittersta pricken på ansatsen.

Ställ dig vid denna prick och gå sedan mot övertrampslinjen så rakt som möjligt. Ditt sikte ska ligga mellan den andra och tredje pilen ute i bana (om du spelar med högerhand). Rullar du bowlingklotet mellan dessa två pilar, så ökar du möjligheten till att slå en strike. Din träff ska hamna (om du är högerhänt) strax till höger om kägla ett.

Ditt andra slag

Spärrspelet är viktigt för slutpoängen.
Om utfallet blir att du inte slår en strike. Så finns det chans till att plocka lite extra poäng genom att spärra (slå ner de resterande käglorna).

För att ge sig själv den bästa förutsättningen för att slå en spärr. Då ska du se till att du alltid spelar diagonalt mot den kägla som står närmst dig av de kvarvarande käglorna. Står käglorna längst ut till höger kvar (kägla 6 & 10), så flyttar du till vänster i ansatsen, siktar du och spelar sedan rakt mot kägla 6.