Vad behöver jag för utrustning

För att spela bowling behövs ett bowlingklot och ett par bowlingskor, som du i många fall kan låna eller hyra i din lokala bowlinghall.

Som aktiv bowlare är det alltid bättre med egen utrustning och förutom ett klot och ett par bowlingskor behöver du även en väska och en mikrofiberduk för att torka rent klotet innan varje slag.

Som nybörjare räcker det med att ha två klot, ett för ditt första slag (ett strikeklot) och ett klot för ditt andra slag (spärrklot). När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klot, för att bättre kunna bemästra de olika underlagen på bowlingbanan.

Strikeklot

Det bowlingklot du kommer att använda mest. Inom denna kategori bowlingklot finns det en hel uppsjö av olika varianter, färger och egenskaper. Men den gemensamma nämnaren är att de är till för att slå en strike.

Vad som kommer att passa dig bäst, ja det kan den lokala Proshop hjälpa dig med. Där ni i samråd ser vad ni behöver för klot, så att det passar just ditt spel.

Spärrklot

Spärrklotet är det absolut viktigaste bowlingklotet i din bowlingväska (så låt den inte ligga kvar i väskan, för då får du inte glädje av klotet). Ett spärrklot är till för att spelas när det står kvar käglor efter ditt första slag.

Klotets egenskap är att den "går rakt fram", med andra ord den svänger inte (likt ett strikeklot). Vilket gör den perfekt till att spelas rakt mot käglorna som står kvar.

Bowlingskor

Att låna bowlingskor när man spelar lite då och då är okej, men nu när du kanske tänkt att spela mer regelbundet och bli en bra bowlare behöver du ett par egna ordentligare bowlingskor.

Det finns (precis som hyrskorna) skor med glidsula på bägge skorna, så kallade universalskor. Sen finns det mer avancerade bowlingskor med utbytbara sulor och klackar för optimalare glid och fäste. De skor med bara en glidsula rekommenderas för en bättre och stabilare ansats.